ΤΡΟΦΙΜΑ μερος 1

2013-09-30 10:26

       ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

                                      Για μαγειρες, ζαχαροπλαστες, αρτοποιους, σερβιτορους,........!

                                                     

                                                                ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Στον θαυμαστο κοσμο της μαγειρικης οι γνωσεις χημειας και μικροβιολογιας ειναι απαραιτητες για να δει κανεις την συσταση των οργανισμων μεσα απο τους νομους του συμπαντος. Θα δουμε πως  περιπλοκες επιστημες κανουν απλα πραγματα στο καθημερινο αλλα απαρατητο για τον ανθρωπινο οργανισμο γευμα και γενικα στην τροφη του.

 

                                 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ       

Τα επαγγελματα που εχουν σχεση με την οικονομικη διασταση της διατροφης εχουν σαν στοχο την παρασκευη και την επεξεργασια των τροφιμων με τελικο προορισμο την καταναλωση τους.

 

                                                                    Παραγωγη

                                                  καλλιεργεια φυτων και εκτροφη ζωων

                                                                   Επεξεργασια

                                  παρασκευη φαγητων με βρασιμο, ψησιμο, τηγανισμα, κ.λ.π

                                                                   Καταναλωση

σε αυτους τους τομεις η παραδοση κατανοηθηκε και επιβεβεβαιωθηκε απο την επιστημη , παραγκωνιστηκε ομως απο νεες γνωσεις. Μοντερνοι μεθοδοι βασιζονται σε επιστημονικες κατανοησεις. Οι γεωπονικες επιστημες παρεχουν τις αρχες που χρησιμευουν στην επινοηση καλυτερων μεθοδων καλλιεργειας. Οι διαδικασιες παραγωγης κατανοουνται μεσω της τεχνολογιας.

Η  ιατρικη μας διδασκει την επιδραση των περιεκτικων ουσιων της διατροφης πανω στο ανθρωπινο σωμα.

Η χημεια ειναι η επιστημη που ασχολειται με τη συνθεση και τη μεταβολη των ουσιων.

Η φυσικη μελετα την κατασταση των ουσιων και τις αλλαγες τους.

Η βιολογια ασχολειτε με το ζωικο και το φυτικο κοσμο.

Υπαρχιυν τομεις που πρεπει να κακατασονται σε περισσοτερους απο εναν τομεα της επιστημης. Αυτο φαινετε απο το γεγονος οτι αναφερομαστε λ.χ σε βιοχημικες διαδικασιες.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

             

ΒΙΟΛΟΓΙΑ                                                                         ΦΥΣΙΚΗ= κοπη του κρεατος

Εκτροφη                                   ΚΡΕΑΣ                              ΧΗΜΕΙΑ= καπνισμα του ζαμπον

Ποιοτητα                                                                             ΒΙΟΛΟΓΙΑ= ωριμανση και αλλοιωση

 

Σαν πρωτη αναφορα στης επιστημες που ειναι το α και το ω στο κοσμο της μαγειρικης πιστευω  πως κατανοηθηκε πως οι επιστημες ειναι μεσα στη καθημερινη τροφη του ανθρωπου απο την πιο απλη μεχρι και την πιο εκλεπτυσμενη.

 

Επαφή

www.chefakis.gr http://globalculinaryarts.blogspot.gr/ kallytexnis@hotmail.gr