ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ( ΜΕΡΟΣ 4 )

2013-09-30 10:28

  ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μεχρι τωρα εξηγησαμε τις βασικες αρχες της χημειας και της φυσικης και το ρολο που διαδραματιζουν στην βιομηχανια τροφιμων και στην γενικη γαστρονομια. Φυσικα δεν θα ηταν δυνατον να μην αναφερθουμε και στις βασικες αρχες της βιολογιας για τον κοσμο των τροφιμων ωστε να καλυψουμε τις επιστημες που δημιουργουν τις επιδρασεις σττη καθημερινη και απαραιτητη τροφη του ανθρωπου.

 

                                                  ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΥΤΤΑΡΟ - ΙΣΤΟΣ

Τα κυρια συστατικα του κυτταρου ειναι....

Ο πυρηνας του κυτταρου με τις αποταμιευμενες πληροφοριες.

Κυτταρικο πλασμα η κυτταρικο υγρο στο οποιο αποθετονται οι θρεπτικες ουσιες οπως το σακχαρο το αμυλο και το λαδι.

Το τοιχωμα του κυτταρου το οποιο περικλυει ολοκληρο το κυτταρο.

Το τοιχωμα του κυτταρου διαφερει μεταξυ του φυτικου και του ζωικου κυτταρου.

 

Ενω το ζωικο περιβαλεται μονον απο ενα λεπτο υμενιο απο λευκωμα , τα φυτικα κυτταρα εχουν στερεακαι καποτε ξηλωδη τοιχωματα. Πολλα κυτταρα ενωνονται απο εναν ιστο η σε εναν σχηματισμο. Αυτα τα κυτταρα ειναι πιο εξειδικευμενα απο οτι στα φυτα. Αυτο φαινεται στις εργασιες στην κουζινα.  Ετσι στα ζωα μπορει να απομακρυνθει ο ιστος στηριξης σχετικα ευκολα. Στα φυτα , στα ινωδη η στα ξηλωδη συστατικα στηριξης δεν μπορουν να απομακρυνθουν ευκολα απο τους λοιπους ιστους.

 

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ

Η ενεργεια στη γη προηλθε κυριως απο τον ηλιο. Τα φυλλα των φυτων ειναι ηλιακες κυψελες με τις οποιες συλλαμβανεται ενα μερος αυτης της ενεργειας. Με τη βοηθεια αυτης της ενεργειας απλος μονοσακχαριτης δημιουργειται απο το νερο του εδαφους και το διοξειδιο του ανθρακα , που υπαρχει στον αερα.

Η ακτινοβολια του ηλιου μεταβαλλεται με αυτον τον τροπο μεσα στα φυλλα των φυτων σε χημικη ενεργεια.  Κατα την πεψη αυτη η ενεργεια απελευθερωνεται παλι και χρησιμοποιηται ως θερμοτητα η ως μηχανικη ενεργεια. Τη δομηση οργανικων ουσιων οπως του σακχαρου η του λιπους ονομαζεται αφομοιωση.  Η αποδομηση των οργανικων θρεπτικων ουσιων σε ανοργανες ουσιες ονομαζεται ανομοιωση.

 

Αυτες ειναι οι βασικες αρχες βιολογιας και ο τροπος που διαδραματιζει στην παγκοσμια γαστρονομια.